Február, farsang, fánk
2007.02.20. 18:32
Csöröge, szalagos, töltött, töltetlen... Szögletes és kerek,
ahogy Gombóc Artúr mondaná... Egy a lényeg, hogy fánk legyen!
Szent János fánkja
Sok olasz étel kötődik különböző ünnepekhez. Ezt a finom, citromos, apró fánkot március 19-én, Szent József napján sütik.
Hozzávalók 50 darabhoz:
• 24 dkg liszt • 8 tojás • 5 dkg cukor • 12 dkg vaj • 2,5 dkg liszt • 1 citrom reszelt héja • csipetnyi só • a sütéshez olaj • a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A vizet lábosba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot, és felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és állandó kevergetés mellett tovább főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Reszelt citromhéjjal fűszerezzük. A tésztának lágynak, de nem folyósnak kell lennie. Egy órára félretesszük pihenni. Serpenyőben bő olajat forrósítunk, a tésztát teáskanálnyi adagokban az olajba szaggatjuk, 5-7 perc alatt ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt porcukorral szórjuk meg. Eltartható 1 napig.
Karneváli fánk
Hozzávalók 50-60 darabhoz:
• 40 dkg liszt • 4 tojás • 2 evőkanál cukor • 1,2 dl brandy • csipetnyi só • a sütéshez olaj • a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a tojást, majd a puha vajat és a brandyt is. Letakarva 2 órára félretesszük pihenni. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd 3 mm vékonyra kinyújtjuk, 8 × 3 cm-es csíkokra vágjuk, kötünk rá egy csomót. Serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a tésztát kis adagokban ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral. Eltartható: 3 napig.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 ek. porcukor, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 50 ml rum, só, 500 g liszt, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos átszitált liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük. A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része kerüljön. Bő, forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk. Megfordítás után nem kell már letakarni. Sütőrácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.
|