Zöldséges ételek
2007.02.20. 19:31
Brokkoliropogós pikáns lila hagymával
Brokkoliropogós pikáns lila hagymával
HOZZÁVALÓK:
50 dkg héjában főtt burgonya 50 dkg roppanósra főzött brokkoli 2 tojás 2 evőkanál zsemlemorzsa a bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa a sütéshez: 3 dl olaj 4 evőkanál méz 3 nagy fej lilhagyma fél dl száraz vörösbor 2 evőkanál balzsamecet őrölt szerecsendió bors só
ELKÉSZÍTÉS
A meghámozott burgonyát törjük össze, adjuk hozzá az apróra vágott brokkolit, a tojásokat, a zsemlemorzsát, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Gyúrjunk belőle egynemű masszát, és lisztezett deszkán formázzuk vastagabb hengerekké. Bundázzuk lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába, bő, forró olajban süssük pirosra, majd papírtörlőre téve csepegtessük le. A pikáns lila hagymához a mézet karamellizáljuk világosbarnára, majd tegyük rá, a vékonyra szeletelt lila hagymát. Forgassuk át, öntsük rá a bort, sózzuk, borsozzuk meg, és 10 percig főzzük lassú tűzön. Ízesítsük balzsamecettel, és főzzük még 2-3 percig. Tálaláskor halmozzuk tányérra, és külön edényben kínáljuk hozzá a pikáns hagymát.
Brokkolis csavart tészta
HOZZÁVALÓK: 60 dkg brokkoli 6 koktélparadicsom 20 dkg (konzerv) paradicsom 2 evőkanál petrezselyem 50 dkg csavart tészta 2 gerezd fokhagyma 1 pirospaprika 5 evőkanál olaj őrölt borssó ELKÉSZÍTÉS
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forró vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A paradicsomot robotgépben pürésítjük 10 dkg brokkolival, 1 evőkanál petrezselyemmel, sóval, borssal. Serpenyőbe öntjük, és 5 percig kevergetve forraljuk. Egy másik serpenyőben, kevés olajban néhány perc alatt megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, az egészben hagyott pirospaprikát. Hozzákeverjük a brokkolis mixet, összeforgatjuk a tésztával, a maradék brokkolirózsákkal, a félbevágott paradicsomokkal, majd kivesszük a paprikát, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és tálaljuk. Bármilyen hús mellé adhatjuk köretként.
Csirke sajtbundában
HOZZÁVALÓK:
1,2 kg-os csirke 2 póréhagyma 1 zeller 2 sárgarépa 1 fej vöröshagyma 2 szegfűszeg1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény 3 liter víz 2,5 dl tej 2 dl tejszín 2 tojássárgája 10 dkg reszelt sajt őrölt borssó
ELKÉSZÍTÉS
A pórét és a zellert megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. Az összes zöldséget mély lábasba tesszük, és hozzáadjuk a zöldfűszert. Vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. Beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, lecsöpögtetjük, feldaraboljuk, a csontokat és a bőrt eltávolítjuk. A levest leszűrjük, belekeverjük a tejet, és felére főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel felverjük, gyorsan kevergetve a leveshez adjuk, ha szükséges, újrafűszerezzük. A csirkedarabokat jénai tálba tesszük, a szósszal meglocsoljuk, a sajttal megszórjuk, és pirosra sütjük.
Csőben sült sajtos póréhagyma
HOZZÁVALÓK: 1 kg póréhagyma (fehér része) 3 dkg vaj 2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából) 2 dl tejszín 2 evőkanál kukoricakeményítő 25 dkg reszelt sajt 1 szelet főtt sonka őrölt szerecsendió őrölt borssó ELKÉSZÍTÉS
A póréhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a vajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, a húslevessel meglocsoljuk, majd még 20-25 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész, lecsöpögtetjük. A tejszínt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítve felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, és kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és a sajt negyedét belekeverjük. A sonkát felkockázzuk. Mély tepsit kivajazunk, beleszórjuk a póréhagymát és a sonkakockákat, ráöntjük a szószt, és a maradék sajttal megszórjuk. Forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk Variáció 12 előfőzött cannelloniba (hosszúkás olasz tészta), 12 darabka pórét teszünk. Nagyon híg szószt készítünk úgy, hogy a póréhagyma főzővizéből is keverünk bele, ezzel meglocsoljuk a pórékat, majd a recept szerint megsütjük.
Csőben sült vegyes zöldség
HOZZÁVALÓK:
2 piros színű paprika 2 kisebb cukkini 2 paradicsom 1 fej vöröshagyma 10 dkg kecskesajt 8 evőkanál olívaolaj 1 kávéskanál friss kakukkfű2 kávéskanál csípős pirospaprika őrölt borssó ELKÉSZÍTÉSA paprikákat kimagozzuk, csíkokra vágjuk, a cukkinikat félbevágjuk és felszeleteljük, a paradicsomokat felkarikázzuk, a hagymát felaprítjuk, a sajtot kockákra vágjuk. Serpenyőben, 1 evőkanál forró olajban 3 percig pirítjuk a paprikacsíkokat, majd kiszedjük, és félretesszük. A maradék zsiradékot 2 evőkanál olajjal kiegészítjük, és 5 percig pirítjuk benne a cukkinit, majd azt is félretesszük. A helyére szórjuk a finomra vágott hagymát, teszünk hozzá még 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkarikákat, a finomra vágott kakukkfüvet, 1 kávéskanál pirospaprikát, és 10 percig kislángon pároljuk, majd sütőtálba öntjük. Váltakozva rárakjuk a paprikát és a cukkinit, befedjük a sajtkockákkal, megszórjuk a maradék pirospaprikával, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 10 percre forró sütőbe toljuk. Roston sült sertés-, marha- és szárnyashúsokhoz kínáljuk, olivás kenyeret is adhatunk mellé.
Cukkinis-fetás lepénykék
HOZZÁVALÓK:
40 dkg cukkini 1 fej vöröshagyma 2 tojás 1-1 evőkanál morzsolt bazsalikom, snidling és petrezselyem (apróra vágott) 10 dkg liszt fél citrom (leve) 12,5 dkg feta sajt 2 evőkanál olívaolaj A szószhoz
1 evőkanál olívaolaj 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál morzsolt kakukkfű1 doboz hámozott paradicsom (konzerv) őrölt borssó ELKÉSZÍTÉS
A cukkinikat megmossuk, lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. Salátástálban összekeverjük a tojásokat, a cukkinit, a hagymát, a zöldfűszereket, a lisztet és a citromlét. Sóval, borssal ízesítjük, és belemorzsoljuk a sajtot. 1 kávéskanál olajat serpenyőben megmelegítünk, 1 evőkanál krémet teszünk bele, kissé laposra nyomjuk, hogy vastag, kerek lepénykét kapjunk, és nagylángon egyik oldalát 3 percig sütjük. Fakanállal megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük. Minden darabot így megsütünk, és melegen tartjuk. A szószhoz az olajat megmelegítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, majd a paradicsomokat a levükkel együtt. Lefedjük, és 15 percig pároljuk, végül sóval, borssal ízesítjük. Személyenként 3-4 lepénykét tálra teszünk, negyed citromot adunk mellé, és a szósszal meglocsoljuk.
Francia zöldséges lecsó
HOZZÁVALÓK: 40 dkg padlizsán 25 dkg paradicsom 1-1 piros és sárga paprika 20 dkg cukkini 1 fej vöröshagyma 2 evőkanál olívaolaj 8-10 bazsalikomlevél fél-fél mokkáskanál majoránna és kakukkfűsó ELKÉSZÍTÉS
A padlizsánt hámozatlanul nagyobb kockákra vágjuk, erősen besózzuk, majd 15 perc múlva leöblítjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet. Egy serpenyőben, az olajban rózsaszínűre pirítjuk a karikára vágott hagymát. Beletesszük a padlizsánt, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, és a hámozatlanul felkarikázott cukkinit. 3 perc múlva a felaprított paradicsosmot is beletesszük, majd a zöldfűszerekkel, borssal ízesítjük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk meg, és a kész ételhez adjuk az apróra vágott bazsalikomot. Melegen vagy hidegen, párolt vagy roston sült húsok mellé kínálhatjuk.
|